Routes

De 30 van Zandvoort dankt zijn naam aan de hoofdafstand met dertig afwisselende kilometers door en rond Nederlands bekendste badplaats waarbij natuur, cultuur en entourage centraal staan. Ook staat er een kortere afstand op het programma, de 18 km route.

Bezienswaardigheden en natuurgebieden

De routes van de 30 van Zandvoort zijn dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Als gevolg van de regenval is het grondwater in de duinen te hoog en dit heeft ervoor gezorgd dat veel wandelpaden niet begaanbaar zijn. (De routekaart hiernaast is dan ook incorrect). 

De start van alle afstanden is vanaf het unieke Circuit Zandvoort. De routes zijn uitgezet over het Noordzeestrand en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De 30 km route treft onderweg bijzondere locaties aan, zoals de Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. Het Landgoed Duin en Kruidberg ook weer onderdeel van de 30-km route. De 18 km route volgt t/m Stempelpost Parnassia de gebruikelijke route. Via het Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt er richting de Zeeweg gewandeld, die gevolgd wordt t/m de stempelpost Paviljoen het Witte Huis. Vanaf daar wordt het prachtige Middenduin aangedaan. De routes wandelen gezamenlijk via het Visscherspad richting de finish in het sfeervolle centrum van Zandvoort. Zie onderstaand de aangepaste routes. En volg hier de actuele updates betreft het hoge water in het Nationaal Park Zuid Kennemerland.

De aangepaste 18-km route

De aangepaste 30-km route

De huidige status in het duingebied van Zandvoort


Meer over de 30 van Zandvoort 

Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Honden/Kinderwagen
Let op! De 30 van Zandvoort is niet geschikt voor minder valide mensen en wandelwagens i.v.m. het zware parcours. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kent een rijke planten- en dierenwereld. Bij een aantal gebieden waar de route doorheen voert zijn, ter bescherming van de fauna, honden niet toegestaan. Hierdoor mogen honden bij de 30 van Zandvoort niet meewandelen.