Routes

De 30 van Zandvoort dankt zijn naam aan de hoofdafstand met dertig afwisselende kilometers door en rond Nederlands bekendste badplaats waarbij natuur, cultuur en entourage centraal staan. Ook staat er een kortere afstand op het programma, de 18 km route.

Bezienswaardigheden en natuurgebieden

De start van alle afstanden is vanaf het unieke ircuit Zandvoort. De routes zijn uitgezet over het Noordzeestrand en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De 30 km route treft onderweg bijzondere locaties aan, zoals de Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. Na een jaar afwezigheid is in 2023 Landgoed Duin en Kruidberg ook weer onderdeel van de 30-km route. De 18 km route brengt een bezoek aan het prachtige Vogelmeer en loopt door de mooie Kennemerduinen. Beide routes komen samen bij het Middenduin en lopen gezamenlijk via het Visscherspad richting de finish in het sfeervolle centrum van Zandvoort.
30 km route
Vanuit de start vanaf Paddock 2 op het Circuit Zandvoort gaat de wandeltocht richting het strand van Zandvoort. Na een aantal mooie kilometers over het strand kom je uit bij de Havenstad van IJmuiden. Na de stempelpost bij Strandpaviljoen Beach Inn ga je het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. Wandel langs verschillende parels op de route zoals het gebied rondom Duin & kruidberg, de Ruine van Brederode, het Kopje van Bloemendaal, Openluchttheater Caprera, Landgoed Duinlust en het Visserspad. Na 30 bijzondere kilometers finish je op het Gasthuisplein in het sfeervolle centrum van Zandvoort.
18 km route
Vanaf 8.30 uur kun jij starten op Circuit Zandvoort. De eerste meters wandel je over de boulevard en het strand. Na 5 kilometer wandel jij het beeldschone Nationaal Park Zuid-Kennemerland in richting het Vogelmeer en 't Wed. Na dit mooie stuk door de natuur kun je de voeten even wat rust geven bij de stempelpost bij Paviljoen het Witte Huis. Vervolg daarna jouw wandeltocht gezellig samen met de 30 km wandelaars over Landgoed Duinlust en  het Visserspad richting de finish. Je viert jouw wandelprestatie op het Gasthuisplein in het gezellige centrum van Zandvoort.

Meer over de 30 van Zandvoort 

Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Honden/Kinderwagen
Let op! De 30 van Zandvoort is niet geschikt voor minder valide mensen en wandelwagens i.v.m. het zware parcours. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kent een rijke planten- en dierenwereld. Bij een aantal gebieden waar de route doorheen voert zijn, ter bescherming van de fauna, honden niet toegestaan. Hierdoor mogen honden bij de 30 van Zandvoort niet meewandelen.