Historie 

TERUGBLIK 9E EDITIE 2019

Met 7.500 wandelaars aan de start van de 30 van Zandvoort was het veelzijdige wandelevenement over 30 en 18 kilometer van Le Champion voor het tweede jaar op rij uitverkocht. Zaterdagochtend 30 maart verzamelden deelnemers zich tussen de peperdure raceauto’s op het legendarische Circuit Zandvoort om te starten. Het was het begin van een supergezellige dag waarin de routes en deelnemers optimaal konden profiteren van de vele zonuren.

TERUGBLIK 8E EDITIE 2018

De 30 van Zandvoort 2018 gaat de boeken in als recordeditie! Maar liefst 7.500 wandelaars ging zaterdag 24 maart van start. Hiermee was het wandelevenement voor het eerst in de historie uitverkocht! Voorafgaand aan het startschot werd een cheque met een totaalbedrag van maar liefst €14.833,- overhandigd aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Met dit bedrag komt de foundation weer een stap dichterbij haar ambitie kanker te ontrafelen en de behandeling ervan te verbeteren. De 18 en 30 km routes gingen over het Noordzeestrand, door de Kennemerduinen en langs statige landhuizen en culturele highlights. De gezellige verzorgingsposten en het warme onthaal in het centrum van Zandvoort maakten deze prachtige dag compleet. 

TERUGBLIK 7E EDITIE 2017

Het was een zonovergoten editie die gegarandeerd de boeken in gaat! Met maar liefst 7.348 deelnemers zijn we van start gegaan en er komen niets dan lovende geluiden over de mooie routes door het prachtige natuurgebied rondom Zandvoort. Naast de fijne zonnestralen heeft iedereen die medaille bij de finish dik verdiend. Alle wandelaars, maar ook de 100 vrijwilligers op de route en achter de schermen, partners, hulpdiensten, (overvolle) terrassen en artiesten. Dankzij hen was dit een fantastische editie van de 30 van Zandvoort! 


TERUGBLIK 6E EDITIE 2016 

Maar liefst 6.677 deelnemers stonden op 18 maart aan de start van de 30 van Zandvoort. Goed wandelweer zorgde voor een heerlijke wandeldag. De deelnemers aan de hoofdafstand, de 30 km, genoten van de talrijke hoogtepunten, zoals Landgoed Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode. De wandelaars van de 18 km passeerden het schitterende Vogelmeer en het Wisentengebied Kraansvlak. Bij de finish in het centrum van Zandvoort werd iedereen met open armen ontvangen door de Gemeente Zandvoort en de vele vrijwilligers van oranigsator Le Champion.

TERUGBLIK 5E EDITIE 2015 (EERSTE LUSTRUM) 

De 30 van Zandvoort ontving op zaterdag 28 maart een recordaantal deelnemers van 5.958. Vanaf de start op het Circuit Park Zandvoort zat de stemming onder de deelnemers er goed in, ondanks het afwezige lenteweer. De wandelaars van de hoofdafstand van 30 km genoten van de talrijke culturele hoogtepunten, zoals Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode. De wandelaars die meededen aan de nieuwe afstand van 18 km passeerden het prachtige Vogelmeer en het Wisentengebied Kraansvlak. De toegevoegde route viel bijzonder in de smaak. In het centrum van Zandvoort werden beide afstanden met open armen ontvangen door de Gemeente Zandvoort en de vele vrijwilligers van organisator Le Champion.

TERUGBLIK 4E EDITIE 2014 

Op zaterdag 29 maart verliep de 30 van Zandvoort  als een droomscenario. De hele dag was de zon te bewonderen, de voorjaarsbloemen stonden volop in bloei, de afwisselende natuur zag schitterend groen en het lenteachtige weer zorgde voor een opgewekte stemming onder het recordaantal ingeschreven deelnemers van 4.121. De wandelaars hadden veel belangstelling voor de talrijke culturele hoogtepunten op de 30 kilometer lange route. Na het bereiken van de finish in het centrum van Zandvoort liepen de zonovergoten terrassen vol en daarbij ontving organisatie Le Champion veel complimenten over de geslaagde dag.

TERUGBLIK 3E EDITIE 2013 
De derde editie van de 30 van Zandvoort op zaterdag 23 maart kan de boeken in als de koudste editie ooit. De deelnemers, een record aantal van 3.847, stonden die dag warm aangekleed aan de start op het Circuit Park Zandvoort om de ijzige kou te trotseren. Ondanks dat de temperatuur wat aan de lage kant was, hebben de deelnemers enorm genoten van de prachtige route van de 30 van Zandvoort.

TERUGBLIK 2E EDITIE 2012 

Op zaterdag 24 maart beleefde de 30 van Zandvoort haar tweede editie. Het werd een perfecte wandeldag met veel zon voor de 3.716 deelnemers, die vanuit het hele land naar Zandvoort waren gekomen voor de 30 afwisselende kilometers. De route, die ten opzichte van vorig jaar op meerdere stukken was verbeterd, viel zichtbaar in de smaak getuige de vele positieve reacties. Organisator Le Champion kijkt dan ook terug op een zeer geslaagd evenement.

De 30 van Zandvoort, waaraan 750 deelnemers meer dan vorig jaar deelnamen, viel samen met het eerste zomerse weekend. De start was vanaf het Circuit Park Zandvoort, waar om 8.00 uur het officiële startschot werd gegeven door Andor Sandbergen, wethouder van de Gemeente Zandvoort. Vanaf hier werd eerst in Noordelijke richting over het strand naar IJmuiden gewandeld. Nieuw was vervolgens de bijna vijf kilometer door Nationaal Park Zuid-Kennemerland, het prachtige duingebied dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Op unieke stempellocaties konden de wandelaars pauzeren met als hoogtepunt de stempelpost op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. De deelnemers genoten volop van de sfeer op dit statige landgoed. Via het uitdagende Kopje van Bloemendaal, Overveen en het Visscherspad kwam de route uiteindelijk weer in Zandvoort uit. In de Haltestraat werd het wandelevenement volbracht, een ware prestatie voor iedereen die hier over de finish kwam. Dankzij het mooie weer en de diverse activiteiten en live muziekoptredens, die in het kader van het sportieve weekend waren georganiseerd, bleef het nog lang gezellig in de badplaats. Veel deelnemers genoten op de terrassen van het Zin in Zandvoort Menu, dat door de restaurants en strandpaviljoens speciaal voor het weekend was samengesteld.

TERUGBLIK 1E EDITIE 2011 

Op zaterdag 26 maart 2011 kwamen 2.966 wandelaars en nordic walkers uit het hele land naar Zandvoort, om de eerste editie van de 30 van Zandvoort mee te maken. Het werd een succesvol debuut van dit nieuwe wandelevenement, want de organisatie mocht vele positieve reacties in ontvangst nemen. “Een mooie wandeling”, “Wat een goede verzorging onderweg” en “Volgend jaar weer” waren na het lopen van de 30 kilometer veelgehoorde kreten.
De wandelaars gingen van start vanaf het Circuit Park Zandvoort, waar om 8.00 uur het officiële startschot werd gegeven door Gert Toonen, de wethouder sport van de Gemeente Zandvoort. Na vertrek volgden de eerste pittige kilometers over het rulle strand richting IJmuiden. Hier werden de deelnemers op toepasselijke wijze opgewacht door een shantykoor. Vervolgens werd van Driehuis en Santpoort naar het Kopje van Bloemendaal gelopen. Via Overveen en Bentveld keerden de wandelaars weer terug naar het centrum van Zandvoort. De laatste meters werden afgelegd in de sfeervolle Haltestraat, waar Wethouder Toonen weer aanwezig was om de deelnemers namens de gemeente een warm onthaal te geven. De horeca waren eveneens blij met de komst van de vele wandelaars, want ondanks de lage temperatuur zaten de terrassen vol.