30 van Zandvoort beleeft schitterende 12e editie

Gigantisch recordbedrag van € 31.713,- opgehaald voor Antoni van Leeuwenhoek Foundation

Zandvoort en haar omgeving stonden vandaag in het teken van de 30 van Zandvoort. Het wandelevenement van Sportorganisatie Le Champion, dat voor de 12e keer werd georganiseerd, bracht 6.000 wandelaars naar Nederlands bekendste badplaats. In de vroege ochtend verzamelden de deelnemers zich op het spectaculaire Circuit Zandvoort om 30 of 18 km te wandelen. Bijna 1.700 van hen trotseerden in de vroege ochtend als eerst Circuit Zandvoort. Het grootste succes was er voor het goede doel Antoni van Leeuwenhoek, maar liefst € 31.713,- werd er door de wandelaars gedoneerd.

De 30 van Zandvoort staat bekend om haar afwisselende routes. Het circuit, natuur, cultuur en entourage staan centraal. Wegens het hoge water in het duingebied waren de routes op voorhand iets aangepast, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was uitstekend wandelweer, het was fris, maar het zonnetje liet zich ook regelmatig zien.

Nadat de vroege vogels om 07.00 uur het circuit hadden getrotseerd, startte de traditionele 30-km afstand, met 2.700 deelnemers. Om 8.30 uur gaf Esther Rommel, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland, het startschot voor de 18 km. Aan deze afstanden deden 3.300 deelnemers mee. Beide routes trotseerden het Noordzeestrand en het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deelnemers van de 30 km genoten van culturele hoogstandjes als het Landgoed Duin & Kruidberg, de middeleeuwse Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. De 18 km genoot na het strand van de duinen richting Camping de Lakens. Uiteindelijk troffen beide afstanden elkaar weer bij Paviljoen het Witte Huis, waarna met een warme pannenkoek in de maag richting het Middenduin werd gewandeld. Via het prachtige Duinlust werden deelnemers middels het Visscherspad de gezellige finishstraat in geleid, richting het Gasthuisplein. ’t Wapen van Zandvoort verzorgde een sfeervol finishfeest.

Antoni van Leeuwenhoek Foundation
De Antoni van Leeuwenhoek Foundation is als goed doel aan de 30 van Zandvoort verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen aan dit goede doel, die zich bezighoudt met hoogstaand en grensverleggend onderzoek naar kanker. Ook was het mogelijk een actiepagina voor de foundation aan te maken. Dat bleek een schot in de roos. Voor de start van de 30 van Zandvoort werd er een cheque van maar liefst € 31.713,- overhandigd. Een enorm recordbedrag dat ingezet gaat worden voor onderzoek naar melanoom, een vorm van huidkanker.

Editie 2025
Volgend jaar vindt de 30 van Zandvoort plaats op zaterdag 29 maart 2025. De inschrijving opent op 19 augustus dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.30vanzandvoort.nl.
23-03-2024