Historie

Het wandelevenement 30 van Zandvoort wordt sinds de eerste editie in 2011 georganiseerd op de zaterdag voorafgaande aan het loopevenement: de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. De historie voor het ontstaan van de 30 van Zandvoort gaat dan eigenlijk ook zelfs terug tot net na het millennium, het moment van het ontstaan van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run.

In 2002 werden bij Le Champion de eerste ideeën gevormd voor een nieuw hardloopevenement in Zandvoort. In eerste instantie werd aan Zandvoort gedacht als alternatieve locatie voor de PWN Egmond Halve Marathon door geluiden over mogelijke sluiting van de sporthal in Egmond. Deze sluiting ging destijds niet door, waardoor Egmond de thuisbasis kon blijven voor de winterklassieker van Le Champion. Een door een medewerker van Le Champion opgevangen radio interview, waarin de gemeente Zandvoort aangeeft zich als welness- en sportgemeente te willen profileren, overtuigd Le Champion haar plannen in Zandvoort door te zetten. Niet meer als alternatief voor ‘Egmond’, maar als eigen jaarlijks terugkerend evenement. De plannen ontpoppen zich voor een groots en onderscheidend loopevenement aan ‘t  begin van de lente. Een echte voorjaarsklassieker met een parcours door het centrum met het Circuit Park Zandvoort in de hoofdrol. Bewust wordt voor Zandvoort gekozen, om het bewegen in een gezonde omgeving optimaal tot haar recht te doen komen.

Uiteindelijk worden in 2007 de afrondende gesprekken gevoerd met de Rotaryclub Zandvoort en de gemeente Zandvoort en titelsponsor Runner’s World, die gezamenlijk financieel het evenement mogelijk maken. In samenwerking met de Rotaryclub Zandvoort wordt vervolgens in 2008 de eerste editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run gehouden. Een ongekend aantal van bijna 10.000 lopers vanuit binnen- en buitenland komt op de laatste zondag van maart naar Zandvoort om deze eerste editie mee te maken. Inmiddels is het evenement niet meer van de hardlooopkalender weg te denken.

Wandelen in Zandvoort
Al tijdens de eerste editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run (2008) bestaat het idee bij Le Champion om op de zaterdag voorafgaande het loopevenement een onderscheidend jaarlijks terugkerend wandelevenement te organiseren. Tot dat moment organiseerde Le Champion al zeer bekende wandelevenementen, waaronder de PWN Egmond Wandel Marathon (sinds 2003), de Dam tot Dam Wandeltocht (sinds 2003) en de Plus Wandel4Daagse Alkmaar (sinds 2007). Bovendien sloot Le Champion zich in 2008 aan bij de landelijke wandelsportbond KNBLO-NL, om hiermee toegevoegde waarde te kunnen leveren aan deelnemers van wandelevenementen en wandelleden bij Le Champion.

Le Champion was vanaf 2008 al overtuigt dat de badplaats Zandvoort veel te bieden heeft voor wandelaars, zeker in de periode eind maart: het begin van de lente! De prachtige afwisselende natuur is uniek, maar aspecten als het racecircuit, het Noordzeestrand, de bereikbaarheid door de treinverbinding en de vele verblijfsmogelijkheden in en rondom Zandvoort spelen hierin mee. In de jaren 2008 en 2009 worden door Le Champion twee verkennende onderzoeken uitgevoerd in en rondom Zandvoort  naar de verschillende opties voor een onderscheidend wandelevenement. In die jaren wordt nog gedacht aan een opzet van meerdere afstanden met start en finish op het Circuit Park Zandvoort. Onder de projectnaam ’Zandvoort Wandeltocht’ worden de eerste contouren uitgezet en de wijde omgeving van Zandvoort verkend in samenwerking met vrijwilligers uit de regio, die het gebied zeer goed kennen. Vervolgens worden na de goede contacten met de gemeente Zandvoort de banden aangehaald met de gastvrije buurgemeenten Velsen en Bloemendaal. In 2011 wordt dan ook de overtuigende keuze gemaakt om al het unieke van Zandvoort én de directe omgeving samen te brengen tot één enkele afstand over 30 km. Le Champion is overtuigd dat hiermee de wisselende landschappen ideaal tot haar recht komen. De eerste editie van de 30 van Zandvoort is in 2011 een feit en vindt plaats op de zaterdag voor het loopevenement Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Uit het hele land (en daarbuiten) komen bijna 3.000 wandelaars naar Zandvoort voor de allereerste editie.

Terugblik eerste editie 2011


Op zaterdag 26 maart 2011 kwamen 2.966 wandelaars en nordic walkers uit het hele land naar Zandvoort, om de eerste editie van de 30 van Zandvoort mee te maken. Het werd een succesvol debuut van dit nieuwe wandelevenement, want de organisatie mocht vele positieve reacties in ontvangst nemen. “Een mooie wandeling”, “Wat een goede verzorging onderweg” en “Volgend jaar weer” waren na het lopen van de 30 kilometer veelgehoorde kreten.

De wandelaars gingen van start vanaf het Circuit Park Zandvoort, waar om 8.00 uur het officiële startschot werd gegeven door Gert Toonen, de wethouder sport van de Gemeente Zandvoort. Na vertrek volgden de eerste pittige kilometers over het rulle strand richting IJmuiden. Hier werden de deelnemers op toepasselijke wijze opgewacht door een shantykoor. Vervolgens werd van Driehuis en Santpoort naar het Kopje van Bloemendaal gelopen. Via Overveen en Bentveld keerden de wandelaars weer terug naar het centrum van Zandvoort. De laatste meters werden afgelegd in de sfeervolle Haltestraat, waar Wethouder Toonen weer aanwezig was om de deelnemers namens de gemeente een warm onthaal te geven. De horeca waren eveneens blij met de komst van de vele wandelaars, want ondanks de lage temperatuur zaten de terrassen vol.

Terugblik tweede editie 2012


Op zaterdag 24 maart beleefde de 30 van Zandvoort haar tweede editie. Het werd een perfecte wandeldag met veel zon voor de 3.716 deelnemers, die vanuit het hele land naar Zandvoort waren gekomen voor de 30 afwisselende kilometers. De route, die ten opzichte van vorig jaar op meerdere stukken was verbeterd, viel zichtbaar in de smaak getuige de vele positieve reacties. Organisator Le Champion kijkt dan ook terug op een zeer geslaagd evenement.

De 30 van Zandvoort, waaraan 750 deelnemers meer dan vorig jaar deelnamen, viel samen met het eerste zomerse weekend. De start was vanaf het Circuit Park Zandvoort, waar om 8.00 uur het officiële startschot werd gegeven door Andor Sandbergen, wethouder van de Gemeente Zandvoort. Vanaf hier werd eerst in Noordelijke richting over het strand naar IJmuiden gewandeld. Nieuw was vervolgens de bijna vijf kilometer door Nationaal Park Zuid-Kennemerland, het prachtige duingebied dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Op unieke stempellocaties konden de wandelaars pauzeren met als hoogtepunt de stempelpost op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. De deelnemers genoten volop van de sfeer op dit statige landgoed. Via het uitdagende Kopje van Bloemendaal, Overveen en het Visscherspad kwam de route uiteindelijk weer in Zandvoort uit. In de Haltestraat werd het wandelevenement volbracht, een ware prestatie voor iedereen die hier over de finish kwam. Dankzij het mooie weer en de diverse activiteiten en live muziekoptredens, die in het kader van het sportieve weekend waren georganiseerd, bleef het nog lang gezellig in de badplaats. Veel deelnemers genoten op de terrassen van het Zin in Zandvoort Menu, dat door de restaurants en strandpaviljoens speciaal voor het weekend was samengesteld.

Terugblik derde editie 2013


De derde editie van de 30 van Zandvoort op zaterdag 23 maart kan de boeken in als de koudste editie ooit. De deelnemers, een record aantal van 3.847, stonden die dag warm aangekleed aan de start op het Circuit Park Zandvoort om de ijzige kou te trotseren. Ondanks dat de temperatuur wat aan de lage kant was, hebben de deelnemers enorm genoten van de prachtige route van de 30 van Zandvoort.

Terugblik vierde editie 2014


Op zaterdag 29 maart verliep de 30 van Zandvoort  als een droomscenario. De hele dag was de zon te bewonderen, de voorjaarsbloemen stonden volop in bloei, de afwisselende natuur zag schitterend groen en het lenteachtige weer zorgde voor een opgewekte stemming onder het recordaantal ingeschreven deelnemers van 4.121. De wandelaars hadden veel belangstelling voor de talrijke culturele hoogtepunten op de 30 kilometer lange route. Na het bereiken van de finish in het centrum van Zandvoort liepen de zonovergoten terrassen vol en daarbij ontving organisatie Le Champion veel complimenten over de geslaagde dag.

Terugblik vijfde editie 2015 (eerste lustrum)


De 30 van Zandvoort ontving op zaterdag 28 maart een recordaantal deelnemers van 5.958. Vanaf de start op het Circuit Park Zandvoort zat de stemming onder de deelnemers er goed in, ondanks het afwezige lenteweer. De wandelaars van de hoofdafstand van 30 km genoten van de talrijke culturele hoogtepunten, zoals Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode. De wandelaars die meededen aan de nieuwe afstand van 18 km passeerden het prachtige Vogelmeer en het Wisentengebied Kraansvlak. De toegevoegde route viel bijzonder in de smaak. In het centrum van Zandvoort werden beide afstanden met open armen ontvangen door de Gemeente Zandvoort en de vele vrijwilligers van organisator Le Champion.

Terugblik zesde editie 2016


Maar liefst 6.677 deelnemers stonden op 18 maart aan de start van de 30 van Zandvoort. Goed wandelweer zorgde voor een heerlijke wandeldag. De deelnemers aan de hoofdafstand, de 30 km, genoten van de talrijke hoogtepunten, zoals Landgoed Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode. De wandelaars van de 18 km passeerden het schitterende Vogelmeer en het Wisentengebied Kraansvlak. Bij de finish in het centrum van Zandvoort werd iedereen met open armen ontvangen door de Gemeente Zandvoort en de vele vrijwilligers van oranigsator Le Champion.

Terugblik zevende editie 2017

Het was een zonovergoten editie die gegarandeerd de boeken in gaat! Met maar liefst 7.348 deelnemers zijn we van start gegaan en er komen niets dan lovende geluiden over de mooie routes door het prachtige natuurgebied rondom Zandvoort. Naast de fijne zonnestralen heeft iedereen die medaille bij de finish dik verdiend. Alle wandelaars, maar ook de 100 vrijwilligers op de route en achter de schermen, partners, hulpdiensten, (overvolle) terrassen en artiesten. Dankzij hen was dit een fantastische editie van de 30 van Zandvoort! 

Terugblik achtste editie 2018

De 30 van Zandvoort 2018 gaat de boeken in als recordeditie! Maar liefst 7.500 wandelaars ging zaterdag 24 maart van start. Hiermee was het wandelevenement voor het eerst in de historie uitverkocht! Voorafgaand aan het startschot werd een cheque met een totaalbedrag van maar liefst €14.833,- overhandigd aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Met dit bedrag komt de foundation weer een stap dichterbij haar ambitie kanker te ontrafelen en de behandeling ervan te verbeteren. De 18 en 30 km routes gingen over het Noordzeestrand, door de Kennemerduinen en langs statige landhuizen en culturele highlights. De gezellige verzorgingsposten en het warme onthaal in het centrum van Zandvoort maakten deze prachtige dag compleet. 

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief